Programma

Oxalys

A huit

Datum
woensdag 21 maart 2018
20:00 (Einde: 21:15 / geen pauze)
Bestel tickets
Prijs
€ 18 / € 15 (Vriendenpas)

Jazz is honderd jaar oud, maar nog steeds springlevend. Hij heeft een onuitwisbare invloed uitgeoefend op de wereld van de klassieke muziek. Componisten als Gershwin, Debussy, Ravel en Stravinsky zijn daarin als cruciaal te bestempelen. Van bij Debussy tot Marsalis hoort u bevlogen ritmes, zwoele melodieën en de typische jazzharmonieën. Daaraan hangt het kamermuziekensemble Oxalys het programma A huit op.

De Amerikaanse trompettist en componist Wynton Marsalis is het ultieme voorbeeld van de totale verstrengeling van beide muziekgenres in de afgelopen decennia. Claude Debussy kwam hoogst waarschijnlijk in contact met ragtime in 1900. Wat hij toen hoorde, verwerkte hij in tal van pianowerken met als bekendste Golliwog's Cake Walk uit Children’s Corner. Ook in het vrolijke en heerlijk lichte A huit van Jean Françaix uit 1972 zitten jazz- en cabaretinvloeden in overvloed.

Oxalys ontving de Klara Muziekprijs 2016 voor Beste Solist of Ensemble. Radio Klara prees het voortdurend leveren van hoogstaande concerten en opnames, die met zorg en cultuurhistorisch inzicht samengesteld zijn. Oxalys werd in 1993 in de schoot van het conservatorium van Brussel opgericht.

 

Programma
 

  • Carl Nielsen - Serenata in vano 
  • Claude Debussy - Golliwog's Cake Walk (arr. Brett Dean)
  • Frank Martin - Pavane couleur du temps
  • Wynton Marsalis - Meeelaan 
  • Alexander Glazounov - Rêverie orientale op. 14 nr. 2
  • Jean Françaix - A huit

 

Artistiek coördinator Koenraad Hofman zal een korte inleiding geven.

Credits
Shirly Laub (viool), Frédéric d’Ursel (viool), Elisabeth Smalt (altviool), Amy Norrington (cello), Koenraad Hofman (contrabas), Nathalie Lefèvre (klarinet), Pieter Nuytten (fagot), Anthony Devriendt (hoorn)

Foto's

  • Oxalys