Programma

graindelavoix (zang)

Du Fay in Italië

Datum
vrijdag 29 maart 2019
Prijs
€ 20 / € 17 (Vriendenpas)
inclusief aperitief

De carrière van Guillaume Du Fay, de componist die naast Binchois wellicht het meest geassocieerd wordt met de Bourgondische polyfonie, begon in Italië. Aan het hof van de Malatesta’s in Rimini en Pesaro, aan het pauselijk hof in Rome en daarna in Firenze. Vooral met de laatste stad lijkt Du Fay een innige verbondenheid te hebben gehad. Hij was een collega van artiesten zoals Brunelleschi en Alberti en kende vermoedelijk ook Donatello en Fra Angelico persoonlijk.

Het is uit die artistieke connecties dat graindelavoix inspiratie put om een nieuwe klank te geven aan het dansante Italiaanse oeuvre van Du Fay. Fra Angelico’s Annunciaties kunt u haast horen in werken zoals Gaude Virgo Mater Christi, de nymfen van Ghirlandaio verschijnen letterlijk in Salve flos Tusce gentis en de spiritelli van Donatello, kleine beweeglijke demonen, hoort u in werken zoals Balsamus et munda cera of O Sebastiane.

In een programma zoals dit ontbreekt ook Nuper Rosarum flores niet, het motet dat Du Fay componeerde voor de inauguratie van de dom van Firenze. Ook het klaaglied voor de val van Contantinopel in 1452 staat op het programma.

Graindelavoix is een kunstenaarscollectief, opgericht door Björn. Voor graindelavoix telt niet de historische reconstructie, maar de intensiteit en de sensatie waarover de muziek beschikt. Om klanken in kleuren om te zetten hanteert het ensemble stemtechnieken die gaan van eigen, door de ervaring opgebouwde stemtimbres, tot oude vocale praktijken en versieringsstijlen zoals die kunnen gelezen worden in middeleeuwse traktaten.

Credits
Anne-Kathryn Olsen, Razek-François Bitar, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Bart Meyncke (zang), Björn Schmelzer (artistieke leiding)

Foto's

  • (c) graindelavoixgraindelavoix