Programma

Zuidpool

De felomstreden kroon en deerniswekkende dood van koning Edward

Datum
vrijdag 01 december 2017
Genre
Prijs
€ 17 / € 14 (Vriendenpas)

Edward II is misschien wel de meest onpopulaire koning uit de Engelse geschiedenis. Zijn vermeende homoseksualiteit, zijn grote voorliefde voor de kunsten en zijn totale desinteresse voor het bestuur van zijn land leidden uiteindelijk tot zijn gruwelijke marteldood in 1327. De zestiende-eeuwse Engelse dichter en toneelschrijver Christopher Marlowe baseerde zich op deze duistere periode voor zijn monumentaal koningsdrama uit 1593.

Met Marlowes stuk als uitgangspunt schreef Tom Lanoye in opdracht van Zuidpool een nieuwe theatertekst. Hij maakt er een meeslepend familiedrama van met als inzet het lot van een veertienjarige troonopvolger. Zuidpool staat bekend om zijn gedurfde en eigenzinnige ensceneringen van klassieke theaterstukken. Voor deze parel uit de Engelse toneelliteratuur stelde het een bijzondere cast samen.

Wanneer de koning zijn verbannen geliefde naast zich op de troon zet, ontstaat een pervers machtsspel tussen de leden van het hof. Ze ontketenen burgeroorlogen en hongersnoden. Ze worden elkaars demonen in een angstdroom waar liefde en intimiteit enkel nog dodelijke wapens zijn.

Inleiding om 19.15 uur door theaterrecensent Gilles Michiels

 

Credits
Peter Seynaeve, Sofie Decleir, Johan Van Assche, Koen van Kaam, Vincent Van Sande (spel), Tom Lanoye naar Christopher Marlowe (tekst), Jorgen Cassier (regie), Mauro Pawlowski (muziek), Harry Cole (licht)

Foto's

  • ZuidpoolZuidpool

video's